Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

2021. március 23. Az EFOP-3.6.1-16-2016- 00011 számú projekt záró eseménye

2021. március 28., 20:00
Online konferencia keretein belül került sor az EFOP-3.6.1-16-2016- 00011 számú, „Fiatalodó és megújuló Egyetem – Innovatív tudásváros A Miskolci Egyetem intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztése” című projekt záró eseményére 2021. március 23-án.

A projektzáró konferencián a rektori köszöntőt követően a projekt-, és az Egyetem Kiválósági Központjainak vezetői számoltak be a 2017. februárjában kezdődő, és 2021. március 31.-én záródó folyamatban elért eredményekről, a projekt hatásairól, melyhez az Egyetem 1197,51 millió Ft, 100%-os intenzitású támogatást nyert el.

A projekt stratégiai céljait, azaz a Miskolci Egyetem hatékony bekapcsolása a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megvalósításába, maradéktalanul sikerült elérni. A projekt megalapozta a fiatal szakemberek számára a kutatóvá válás folyamatát, lehetőséget biztosítva nekik a Tudományos Diákköri tevékenységbe való bekapcsolódásra, támogatást nyújtva publikációs tevékenység kezdeti szakaszához. Az Egyetem öt Kiválósági Központjának keretében működő Tudományos Műhelyek biztosították a fiatalok továbblépési lehetőségeit - mint fiatal kutatóknak - a doktori fokozatszerzés és további kutatási feladatok világába. A projekt során közel 1000 fő hallgató, doktorandusz, oktató-kutató kollégánk került bevonásra a szakmai feladatok ellátására. A K+F+I folyamatok erősítése megváltoztatta a vállalati szférával való kapcsolatrendszert is. 31 új együttműködés, stratégiai megállapodás született a projekt időtartama alatt. Bővültek a nemzetközi kapcsolatok, 21 külföldi egyetemmel jött létre együttműködési megállapodás, így a külföldi kutatók is be tudtak kapcsolódni az egyetemi kutatásokba. Ezt a folyamatot erősítette a nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódás lehetőségének növelése, a külföldi konferenciákon (123 külföldi konferencia részvétel és előadás) való részvétel lehetőségének biztosításával. Komoly előrelépés történt a gazdasági hasznosítást elősegítő start-up környezet kialakításában az egyetemi co-working tér létrehozásával, a Kreatív Klub sorozat szervezésével, valamint a Start-ME-Up ötletverseny sorozat elindításával. Új Tudományos Műhelyek jöttek létre, megerősödött a mentori tevékenység, kutatói utánpótlást támogató speciális tréningeket indítottunk (melyen 290 fiatal kollégánk vett részt), tananyagokat dolgoztunk ki és nagy hangsúlyt helyeztünk a tudománynépszerűsítő rendezvények szervezésére (75 rendezvény, több mint 5000 résztvevő).

A Miskolci Egyetemnek a pályázat megvalósításával elért célja a felsőoktatási intézmény hatékony bekapcsolása a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia megvalósításába, melyet az intézmény kutatási kapacitásainak bővítésével, a kutatási szolgáltatások fejlesztésével, a társadalmi innováció fokozásával, a K+F szféra egészében betöltött tudásbázis funkció és a felsőoktatás harmadik missziójának erősítésével értünk el. Ennek érdekében az Egyetem olyan kapacitásokat épített ki, és fejlesztett, olyan kutatási folyamatokat alakított ki, amelyek képessé teszik az intézményt a társadalmi innovációt szolgáló, és a K+F szféra igényeit kielégítő szolgáltatások nyújtására, a kutatói utánpótlás biztosítására.

Az egyetemi kutatás-fejlesztési potenciál fejlesztése, az innovációs ökoszisztéma generálása és a technológiai- és tudástranszfer tevékenységek fejlesztése regionális hatásként elősegítik az Észak-magyarországi régió versenyképességének javítását, a tudásalapú gazdasághoz szükséges diplomás és PhD fokozattal rendelkező szakemberek arányának növekedését és a helyi gazdaság élénkítését. A régió gazdasági és ipari szereplőivel történő együttműködések számának növelése és tartalmi megújítása egyértelmű előrelépést jelent a különböző szintű hazai és európai uniós fejlesztési stratégiák hatékony megvalósulásának irányába, amely hozzájárul a régióbeli magyar KKV-k kutatás-fejlesztési aktivitásának és hajlandóságának növekedéséhez, piaci pozícionálásuk javításához, új termék és szolgáltatási portfólió kialakításához.

 

További információ kérhető: Dudás István (30/144-0025 – prdudas@uni-miskolc.hu)